התפתחות מוטורית תקינה היא אבן דרך משמעותית בגדילת התינוק. כהורים, אנו עוקבים אחר ההתפתחות המוטורית של תינוקנו ומצפים לראות אותו מתקדם באבני הדרך השונות.
התפתחות מוטורית תקינה אצל תינוקות
תינוקות מפתחים בשנת חייהם הראשונה יכולות מוטוריות בסדר התפתחותי צפוי. תחילה בתנועות גפיים לא רצוניות, בהטייה ובהרמת הראש, התהפכות מצד לצד, זחילה, ישיבה והליכה. אך מה קורה כאשר ההתפתחות המוטורית מתעכבת או מציגה דפוסים לא אופייניים?
האם אתם מודאגים מעיכוב מוטורי אצל תינוקכם?
חשוב להבין שישנה שונות טבעית בקצב ההתפתחות המוטורית של תינוקות. עם זאת, תינוקות עם עיכוב מוטורי עשויים להציג היפוטוניה - מתח שרירים נמוך, קושי בהשגת אבני דרך מוטוריות בזמן המצופה.
חשוב לציין שחלק מהתינוקות פשוט מתפתחים בקצב איטי יותר, אך עדיין בטווח התקין. אי לכך, עיכוב מוטורי בלבד אינו מעיד על התפתחות לא תקינה. ביחד עם זאת, יש לשים לב אם קיימים סימנים נוספים
סימנים מוקדמים נוספים שכדאי לשים לב אליהם
* קושי בהרמת הראש ושמירה על יציבותו לאחר גיל 4-5 חודשים
* מתח שרירים נמוך הניכר במגע ובהחזקה
* אסימטריה בתנועות הגוף
* איחור משמעותי ברכישת אבני דרך מוטוריות
מה עושים כשמזהים עיכוב מוטורי?
אם אתם מזהים עיכוב בהתפתחות המוטורית אצל תינוקכם, חשוב לפעול במספר מישורים:
1. תעדו את ההתפתחות המוטורית - אילו אבני דרך הושגו ומתי
2. פנו לרופא הילדים להערכה ראשונית
3. בקשו הפניה לפיזיותרפיסט המתמחה בתינוקות
4. במקרה הצורך, פנו למומחה התפתחותי להערכה מקיפה
חשיבות האיתור המוקדם
זיהוי מוקדם של מאפיינים התפתחותיים הוא נושא קריטי שזכה לתשומת לב מחקרית משמעותית בעולם. מחקר פורץ דרך שנערך במשך עשור במרכז מפנה הוביל לפיתוח כלי סינון ייחודי (©ESPASSI) המאפשר לזהות סימנים בעלי זיקה לאוטיזם כבר בשנת החיים הראשונה. ממצאי המחקר, יחד עם ניסיון קליני רב שנים, מראים באופן ברור כי ככל שההתערבות הטיפולית מתחילה מוקדם יותר, כך תוצאותיה טובות יותר. טיפול מוקדם בקשיי היקשרות ואינטראקציה בשלבים הראשונים של חיי התינוק עשוי למזער משמעותית את התפתחות הקשיים בהמשך. חשוב להדגיש כי כאשר קיימת מודעות בקרב הורים ואנשי מקצוע, ניתן לזהות סימנים אלו בקלות יחסית ולהתחיל בהתערבות מתאימה.
מאתרים מוקדם - מטפלים מוקדם - משנים חיים!

コメント