סימנים מוקדמים לאוטיזם אצל תינוקות:
8 תסמינים שחשוב להכיר
האם אתם מודאגים מהתפתחות הקשר אצל תינוקכם?
גילוי מוקדם של סימנים הקשורים באוטיזם אצל תינוקות יכול להיות קריטי להתפתחותם העתידית. במאמר זה נסקור את הסימנים המוקדמים העיקריים שעשויים להצביע על הפרעה התפתחותית בספקטרום האוטיזם אצל תינוקות.
ההתמחות של מרכז מפנה היא באוטיזם של הינקות (מאז 1987). בעקבות מחקר אורך בן 10 שנים, פותח במרכז מפנה כלי לאיתור מוקדם של חשד לאוטיזם בתינוקות, כבר מגיל 5 חודשים. כלי האיתור ©ESPASSI עבר פיילוט בביה"ח איכילוב בשנים 2007-2012 ונלמד בארצות שונות. הורים המודאגים מהתפתחות הקשר אצל תינוקם יכולים לפנות למרכז מפנה לשם בדיקת הערכה.
בנוסף לקליניקה במרכז מפנה, פתחנו השנה גם אפשרות לבדיקות הערכה של תינוקות בקליניקה של היחידה ללימודי המשך בביה"ס לעבודה סוציאלית באוניברסיטת בר אילן. זאת במסגרת הכשרת מטפלים בגישת מפנה. הבדיקות נעשות על ידי הצוות הקליני של מרכז מפנה, בראשותה של ד"ר חנה אלונים, מומחית באוטיזם של הינקות.
#1
פאסיביות יתר
תינוקות המציגים פאסיביות יתר מראים חוסר עניין בולט בסביבתם, ממעטים לבכות גם במצבי אי-נוחות, מפגינים תנועתיות מופחתת וישנים שינה ממושכת בלילה כבר בחודשי החיים הראשונים.
להרחבה לחצו
#3
קושי ביצירת קשר עין אצל תינוקות
לתינוק עם הפרעה התפתחותית הקשורה באוטיזם אין קושי להתבונן בחפץ, אך יכול להתקשות ביצירת קשר עין ישיר עם אנשים, במיוחד מקרוב מדי. ישנם תינוקות שתעלות הראיה שלהם מבשילות מאוחר יותר, עד 4 חודשים. יש לפנות במקרים אלה לבדיקות ראיה.
להרחבה לחצו
#5
תגובתיות מופחתת
תינוקות אלה אינם נענים לקריאת שמם, אינם מפנים את ראשם לקול ההורה, ממעטים לחייך ואינם ממלמלים. חשוב לבצע בדיקת שמיעה כדי לשלול בעיות שמיעה.
להרחבה לחצו
#7
עיכוב בהתפתחות המוטורית
להרבה תינוקות עם קושי התפתחותי בתחום האוטיזם, יש התפתחות מוטורית תקינה ואף מהירה. אולם אצל חלק מהם ניתן לראות היפוטוניה (מתח שרירי נמוך), וההתפתחות המוטורית שלהם מעוכבת. במקרה זה יש לפנות לבדיקה אצל פיזיותרפיסטית מומחית לתינוקות. עיכוב מוטורי עשוי להצביע על הפרעות בתחומים שונים.
להרחבה לחצו
#2
פעילות יתר והתנהגות חריגה
סימנים אלה כוללים בכי מתמשך ללא סיבה רפואית מזוהה, חוסר שקט פיזי בולט ותנועתיות מוגברת. נציין שלעיתים תינוקות שהיו פאסיביים בשנה הראשונה עוברים לאקטיביות יתר בשנה השנייה.
להרחבה לחצו
#4
קשיי אכילה והנקה אצל תינוקות
אחוז גבוה מהתינוקות המאובחנים באוטיזם סובלים מקשיי אכילה ברמות שונות – סירוב לינוק, התנגדות למעבר לבקבוק או למעבר מאוכל נוזלי למוצק, אכילה בררנית. במקרים רבים ניתן לזהות קשיים אלה כבר בחודשי החיים הראשונים. יש לפנות במקרים אלה לבדיקות מטבוליות.
להרחבה לחצו
#6
רגישות למגע אצל תינוקות
יש תינוקות שחווים הצפה תחושתית (סנסורית) ולכן מגע פיזי מפריע להם. אין ספק שהדבר גורם לתחושות קשות אצל ההורים, אולם חשוב להבין שהתינוק אינו דוחה אותם, אלא חווה קושי אמיתי בתחושה הטקטילית (עורית).
להרחבה לחצו
#8
צמיחת היקף ראש מואצת
במקרים מסוימים ניתן למצוא אצל תינוקות בסיכון לאוטיזם היקף ראש הגדל במהירות מואצת בהשוואה להיקף הראש של ילדים עם התפתחות תקינה. סימן זה אינו מובהק וניתן לבדיקה בטיפות החלב.
להרחבה לחצו
חשיבות האיתור המוקדם של אוטיזם אצל תינוקות
חשוב לדעת שאיתור וטיפול מוקדמים הם קריטיים להתפתחות התינוק.
המחקרים מראים שטיפול לפני גיל שנתיים יעיל במיוחד בזכות הגמישות המוחית בגיל זה.
בישראל, באופן כללי ניתן לראות שבמרכז הארץ, אבחונים נערכים בין גיל שנה לשנה וחצי, בעוד שבפריפריה אבחונים נעשים בין גיל שנה וחצי לשנתיים. ההמלצה המקצועית היא לבצע אבחון עד גיל שנה וחצי לכל המאוחר.
אם זיהיתם שני סימנים או יותר מהרשימה, חשוב לפנות לרופא ילדים התפתחותי ולבצע את כל הבדיקות הרפואיות הנדרשות.
במקרה של ממצאים לא חד-משמעיים, בקשו הערכה חוזרת לאחר תקופה קצרה ועמדו על זכותכם לקבל הערכה מקיפה.
זכרו: איתור מוקדם של סימני אוטיזם אצל תינוקות מאפשר התערבות טיפולית מוקדמת, שעשויה לשפר משמעותית את התפתחות ילדיכם ועתידו! אל תהססו לפנות לעזרה מקצועית אם אתם מזהים התנהגויות מדאיגות אצל תינוקכם.
חשוב לציין שכל אחד מהסימנים הנ"ל יכול להצביע על הפרעה אחרת שאינה קשורה לאוטיזם, לכן חשוב בראש ובראשונה לערוך את כל הבדיקות הרפואיות הרלוונטיות ולשלול אפשרויות אלה. אם שני סימנים מתוך השמונה שצוינו, מופיעים לאורך זמן, יש לבדוק אפשרות להפרעה התפתחותית.