top of page

אוטיזם ואבחון

איתור מוקדם של סיכון לאוטיזם והתערבות טיפולית בשנה הראשונה לחיים

מרכז מפנה הינו חלוץ באיתור וטיפול בתינוקות!

אבחון מוקדם הינו קריטי בטיפול באוטיזם. מאז שנות ה-90 של המאה ה-20, גיל האבחון ירד בעקביות. במדינות רבות עדיין קיימת הסברה כי ניתן לאבחן אוטיזם רק בגיל שלוש שנים, אך בשנים האחרונות פותחו כלי הערכה המסוגלים לאתר תסמינים בעלי זיקה לאוטיזם  בתינוקות; גם עפ"י ה 5 -DSM ניתן בהרבה מקרים לאתר תסמינים אם קיימים מתחת לגיל 12 חודשים.

המוח הנו דינאמי ועובר תהליך של גדילה מואצת של נוירונים בתקופת הינקות. האזורים במוח האחראיים על קשר חברתי מתפתחים במהירות מאז הלידה ועד גיל שנתיים. הניסיון הקליני שנצבר במרכז במפנה מצביע על כך שהשיפור בינקות הוא משמעותי באופן מובהק מאשר אצל פעוטות בגיל שנתיים ומעלה.

איתור מוקדם של סיכון לאוטיזם והתערבות טיפולית בשנה הראשונה לחיים

אבחון והערכה

בדיקות הערכת סיכון לאוטיזם אצל תינוקות

איתור מוקדם לאוטיזם בינקות – מה ניתן לעשות?

איתור מוקדם של אוטיזם מתחיל לחלחל בכל העולם. השאלה העולה הנה כמה מוקדם? בעקבות מחקר ארוך טווח, וניסיון קליני בן ארבעה עשורים פותח במרכז מפנה כלי לאיתור מוקדם של סיכון לאוטיזם בשנת החיים הראשונה ©ESPASSI. הכלי נוסה כפיילוט במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי (איכילוב), בשנים 2007-2012, ונלמד בארצות שונות. מאז ועד עתה, צפינו במאות רבות של תינוקות עם קשיים התפתחותיים, רכשנו ניסיון קליני רב באיתור סיכונים לאוטיזם אצל תינוקות, ואנו פועלים רבות למען העלאת המודעות בקרב הורים ואנשי מקצוע, לסממנים שעלולים להצביע על חשד לאוטיזם אצל התינוקות שלהם. 

אין כאן מטרה ליצור פאניקה, להיפך; הכוונה לתת בידי ההורים ידע. ידע הורי הוא הכוח להבין שאולי קיימת בעיה, לבדוק אותה בזמן, ולדעת שניתן לשנות גורלו של ילד באמצעות התערבות מספיק מוקדמת בשנה הראשונה לחיים, שהנה שנה קריטית בהתפתחותו של כל ילד. אם אתם כהורים חשים שהתינוק שלכם כבר בן 4-5 חודשים ולא יוצר קשר עין, לא מתעניין בסביבתו, פאסיבי באופן יוצא דופן, או שיש לו תנועות שנראות לכם מוזרות, קשיים באכילה לאורך זמן, מבלי שנמצאה לכך סיבה רפואית כלשהי, אל תהססו להתייעץ. אל תהיו לבד עם הדאגה. אל תכנסו למעגל של חרדות שממילא משפיעות גם על תינוקכם ועלולות ליצור מעגל קסמים. 

 

אפשר לעזור לכם!

ניתן לשלוח מייל או לפנות בטלפון ולהציג בקצרה את סיבת הפנייה. מישהי מהצוות הקליני תחזור אליכם תוך זמן קצר, תקשיב לכם, תשאל שאלות עפ"י הצורך, ואם יש לכך סיבה, תבקש אתכם לשלוח תיעוד וידיאו קצר של תינוקכם בסיטואציות שונות. בעקבות צפייה בו, היא תיתן לכם גם הדרכה בסיסית. אם עדיין תהיו מודאגים ותהיה לכך סיבה מוצדקת, תוזמנו לבדיקת הערכה עם תינוקכם במרכז מפנה, הממוקם באתר השחזור בראש פינה.

הבדיקה נמשכת כשעתיים, בחדר מותאם לשהות התינוק עפ"י גילו, בנוכחות ההורים ומטפלת התפתחותית מנוסה. הצוות הקליני צופה בתינוק מבעד למראה חד כיוונית. אח"כ מתקיימת שיחה עם כל הורה בנפרד. במידה וניתן להשאיר את התינוק עם המטפלת ללא ההורים, מתקיימת שיחה עם שניהם. במהלך השיחה יכולים ההורים לצפות בתינוקם בכל רגע נתון באמצעות מעגל סגור. הבדיקה כולה מצולמת וחסויה. ההורים ממלאים שאלון ©ESPASSI שיעזור להבין את מצבו של התינוק. כשבוע לאחר הבדיקה, נשלח להורים דוח הערכה והמלצות. לעתים, ההורים נשאלים אם יסכימו להשתתף במחקר. פרטי המשתתפים אינם נחשפים. אם ניתנת הסכמה, הם מתבקשים לחתום על הסכמה מדעת.

מאתרים מוקדם - מטפלים מוקדם - משנים חיים!

למידע נוסף בנושא אוטיזם ואבחון:

bottom of page