האכילה וההנקה הן פעולות בסיסיות וחיוניות להתפתחות התינוק ולקשר בינו לבין הוריו. במהלך החודשים הראשונים בחיי התינוק, שלב הוויסות הנוירו-פיזיולוגי, ההזנה ודפוסי ההיקשרות שלובים זה בזה ומשמשים כלי מרכזי בפיתוח יכולת התינוק לוויסות עצמי. כהורים, אנו מצפים שהתינוק יינק או יאכל באופן תקין ויגדל בקצב הרצוי.
התפתחות דפוסי אכילה תקינים אצל תינוקות
בימים הראשונים לחייהם, תינוקות מפתחים את רפלקס היניקה ומתחילים לינוק מהשד או מהבקבוק. עד גיל 5-6 חודשים רוב התינוקות ניזונים מחלב אם או תמ"ל בלבד. בהמשך, הם מתחילים במעבר הדרגתי למזון מוצק, תוך פיתוח יכולות לעיסה ובליעה מורכבות יותר.
האם אתם מודאגים מקשיי אכילה אצל תינוקכם?
חשוב להבין שישנה שונות טבעית בדפוסי האכילה של תינוקות. עם זאת, תינוקות עם קשיים התפתחותיים, עשויים להציג דפוסים ייחודיים. קשיים בהתנהגות האכילה מייצגות קשת רחבה הכוללת: אנומאליות ברפלקס המציצה, סירוב ליניקה, סירוב לאכול, קשיי בליעה, פליטה מופרזת, בשלב מאוחר יותר חוסר הסתגלות למוצקים, תנועות לעיסה לא מבוקרות, קיבעונות של מספר מזונות מצומצם, חוסר סקרנות לגבי מזון, רתיעה מטקסטורה או ריח של מזון.
חשוב לציין שישנם תינוקות שמערכת העיכול שלהם מתפתחת בקצב שונה, ולעתים נדרשת סבלנות במעברים בין סוגי מזון שונים, תוך קבלת יעוץ ממומחה בתחום.
סימנים מוקדמים נוספים שכדאי לשים לב אליהם
קשיי אכילה כשלעצמם אינם מעידים בהכרח על בעיה התפתחותית, אך יש לשים לב לשילוב עם סימנים נוספים:
* סירוב עקבי לאכול או לינוק
* רגישות יתר למרקמים מסוימים
* קושי במעבר בין סוגי מזון שונים
* עצירת גדילה או ירידה בעקומות הגדילה
מה עושים כשמזהים קשיי אכילה?
אם אתם מזהים קשיים מתמשכים באכילה אצל תינוקכם, חשוב לפעול במספר מישורים:
1. תעדו את דפוסי האכילה - כמויות, תדירות, וסוג המזון שהתינוק מקבל או דוחה
2. פנו לרופא הילדים לבדיקה כללית ומעקב אחר עקומות גדילה
3. במקרה הצורך, בקשו הפניה ליועצת הנקה, או תזונאית ילדים
4. שקלו ביצוע בדיקות מטבוליות לשלילת בעיות רפואיות
חשיבות האיתור המוקדם
זיהוי מוקדם של מאפיינים התפתחותיים הוא נושא קריטי שזכה לתשומת לב מחקרית משמעותית בעולם. מחקר פורץ דרך שנערך במשך עשור במרכז מפנה הוביל לפיתוח כלי סינון ייחודי (©ESPASSI) המאפשר לזהות סימנים בעלי זיקה לאוטיזם כבר בשנת החיים הראשונה. ממצאי המחקר, יחד עם ניסיון קליני רב שנים, מראים באופן ברור כי ככל שההתערבות הטיפולית מתחילה מוקדם יותר, כך תוצאותיה טובות יותר. טיפול מוקדם בקשיי היקשרות ואינטראקציה בשלבים הראשונים של חיי התינוק עשוי למזער משמעותית את התפתחות הקשיים בהמשך. חשוב להדגיש כי כאשר קיימת מודעות בקרב הורים ואנשי מקצוע, ניתן לזהות סימנים אלו בקלות יחסית ולהתחיל בהתערבות מתאימה.
מאתרים מוקדם - מטפלים מוקדם - משנים חיים!

Comments