קשר עין הנו נדבך בסיסי ביחסים בין אישיים וחברתיים. קשר עין אצל תינוקות מהווה אבן דרך משמעותית בהתפתחותם. כהורים, אנו מצפים בכיליון עיניים לרגע הקסום בו התינוק שלנו יביט בנו במבט ממוקד וישיר, ויגיב בחיוך לנוכחותנו.
התפתחות קשר עין תקין אצל תינוקות
בשבועות הראשונים לחייהם, תינוקות מתחילים לגלות עניין בפנים אנושיות ומסוגלים ליצור קשר עין בסיסי. עד גיל חודש - חודשיים רוב התינוקות כבר מפתחים יכולת ליצור קשר עין משמעותי עם הוריהם ולעקוב אחר תנועותיהם. קשר עין זה מהווה בסיס חשוב להתפתחות התקשורת והקשר הרגשי בין התינוק להוריו. אך מה קורה כאשר קשר העין מתעכב או אינו מתפתח כמצופה?
האם אתם מודאגים מחוסר קשר עין אצל תינוקכם?
חשוב להבין שישנה שונות טבעית בהתפתחות קשר העין אצל תינוקות. עם זאת, תינוקות עם הפרעה התפתחותית הקשורה באוטיזם עשויים להציג דפוס ייחודי: בעוד שאין להם קושי להתבונן בחפצים ולעקוב אחריהם, הם מתקשים ביצירת קשר עין ישיר עם בני אדם. מכאן ניתן להסיק שהסיבה אינה טמונה ביכולת מיקוד המבט. קושי בקשר עין ישיר תלוי לפעמים גם במרחק בין תינוק להורה, כמו גם מנח גוף מאונך או מאוזן.
חשוב לציין שישנם תינוקות שתעלות הראייה שלהם מבשילות מאוחר יותר, לעתים עד גיל 4 חודשים, ולכן חשוב לבדוק את ראיית התינוק.
סימנים מוקדמים נוספים בעלי זיקה לאוטיזם שכדאי לשים לב אליהם
חוסר קשר עין כשלעצמו אינו מעיד בהכרח על חשד לאוטיזם, אלא עם נצפה בשילוב עם סימנים נוספים:
• העדר חיוך חברתי
• חוסר עניין באינטראקציה בסביבה
• חוסר תגובה לקריאה בשם התינוק
מה עושים כשמזהים קושי בקשר עין?
אם אתם מזהים קושי מתמשך ביצירת קשר עין אצל תינוקכם, חשוב לפעול במספר מישורים:
1. תעדו את התנהגות התינוק - מתי ובאילו מצבים הוא נמנע מקשר עין.
2. פנו לרופא הילדים לבדיקת ראייה מקיפה לשלילת בעיות ראייה.
3. במקרה הצורך, בקשו הפניה למומחה התפתחותי
חשיבות האיתור המוקדם
זיהוי מוקדם של מאפיינים התפתחותיים הוא נושא קריטי שזכה לתשומת לב מחקרית משמעותית בעולם. מחקר פורץ דרך שנערך במשך עשור במרכז מפנה הוביל לפיתוח כלי סינון ייחודי (©ESPASSI) המאפשר לזהות סימנים בעלי זיקה לאוטיזם כבר בשנת החיים הראשונה. ממצאי המחקר, יחד עם ניסיון קליני רב שנים, מראים באופן ברור כי ככל שההתערבות הטיפולית מתחילה מוקדם יותר, כך תוצאותיה טובות יותר. טיפול מוקדם בקשיי היקשרות ואינטראקציה בשלבים הראשונים של חיי התינוק עשוי למזער משמעותית את התפתחות הקשיים בהמשך. חשוב להדגיש כי כאשר קיימת מודעות בקרב הורים ואנשי מקצוע, ניתן לזהות סימנים אלו בקלות יחסית ולהתחיל בהתערבות מתאימה.
מאתרים מוקדם - מטפלים מוקדם - משנים חיים!

Comments